Biografi

For Ruth har musikken altid været den mest naturlige vej frem.

Af journalist Mik Mikkelsen

Hun har både været sangerinde i orkestrene "Knud Eriks friske gutter" og "Lime River Jazzband" fra Nørresundby, og var med som solist i "Miller Show", der i 60'erne rejste landet tyndt sammen med Gustav Winckler. Ruth spillede også i duoen "Ruth og Peter", der holdt sammen i 32 år og var husorkester på så kendte steder som DFDS's Oslobåde, Tyrolerkroen i København og Showboat på Bakken...
I dag spiller Ruth til fest på keyboard og med masser af sang. Desuden er hun direktør for pladeselskabet SWM.
Læs det eksklusive interview om Ruths liv, herunder
 

Interview:

Barndom:
"Jeg blev født i 1946 – i Svenstrup syd for Ålborg, i et hus, der hed Svanemøllen.
Pudsigt nok blev det samme hus mange år senere til en restauration med levende musik. Var det tilfældet eller skæbnen, kunne man godt spørge sig selv"...?

"I vores hjem har der altid været sang og musik. Allerede min morfar tog ud og spillede til bondeballer med sin violin og sit horn på nakken – han cyklede masser af kilometer hver lørdag og var stolt som en pave, når han kom hjem ud på de små timer og kunne fremvise den fyrstelige fortjeneste på 25 kroner for en hel nats arbejde"...

"Min debut fandt sted i Lindholm Kirkes Krypt, 3 år gammel, med salmen ”Barn Jesus i en krybbe lå”...
Jeg fandt aldrig ud af, hvordan det egentlig gik til, at jeg skulle optræde ved den lejlighed, men der var blevet sagt, at der vistnok var en lille pige, der kunne synge dén salme, og det ville jeg da gerne. Først skulle jeg have været oppe at stå på et bord, for at alle kunne se mig, men det ville jeg absolut ikke, da jeg altid har lidt af højdeskræk – så vi blev enige om, at jeg kunne nøjes med at stå på en stol i stedet for. Det var da ikke helt så højt oppe...
Ja, jeg sang af hjertens lyst. Første vers. Men så begyndte folk at klappe – og det ville jeg da ikke finde mig i, for jeg kunne jo et vers til! Så jeg sang ufortrødent videre – mens de måbende publikummer efterhånden holdt inde med deres klappen. Men SÅ skal jeg også love for, at bifaldet bragede, da jeg endelig havde sunget færdig"!

Teenager:
"Måske var det efter dén optræden, at hele rummelen startede - I hvert fald begyndte telefonen at kime derhjemme..."

De første år blev Ruth inviteret til at deltage i de stort opsatte amatørkonkurrencer, der dengang i 50´erne var det helt store hit. Ruth vandt ALT, hvad hun kom i nærheden af, hun tog den ene førstepræmie efter den anden. Da hun var omkring 12 år, blev det for meget for hendes konkurrenter: De gad simpelthen ikke deltage, hvis Ruth var med, og det gik jo ikke. Det var derfor et kærkomment tilbud, der pludselig dumpede ned til hende og løste alle (luksus) problemer - for alle. Jo, Ruth mærkede kulden på toppen allerede på dette tidlige tidspunkt i sin karriere.

Det var gøglertruppen "DEN LILLE GØGLERVOGN", der tog den lille nye barnestjerne på sit repertoire. Gruppen turnérede rundt i landet i egen orkester-bus og optrådte på markedspladser og i forsamlingshuse med kæmpe succes. Ruth var hovednavn på plakaterne, og folk strømmede til for at høre hende synge og jodle. Jo, hendes fremtid var allerede kortlagt og sikret - for hun ville selv, og publikums tilsagn havde hun..
I 1955 var Ruth i studiet sammen med sin lige så musikalske bror. Her indspillede de en maxi-single, hvor Ruth synger duet med sin broder Gustav på sangen "Smokey". Der er i alt seks titler på pladen.
Den originale lakplade fra 1955 er genudsendt i en cd-overspilning - med knas og det hele - i 2003, og dedikeret til hendes og søsterens alt for tidligt afdøde bror.

Ti år senere, i 1965, forlod Ruth gymnasiet med en flot studentereksamen i baglommen.
Hendes musikalske uddannelser har tidsmæssigt strakt sig over en otteårig periode, heraf ca. tre år på Ålborg Musikhøjskole, hvor hun gennemgik pensum i både guitar og sang. Klaverundervisning fik hun allerede fra hun var seks, til hun var ti år. Og hun var dygtig.

Som 14-årig fik hun sin TV-debut. Man havde søgt unge sangtalenter til udsendelsen, "Cirkus Buster", der skulle optages i Ålborg, og det kunne hun da godt tænke sig at være med til.
Det blev nu ikke "Cirkus Buster", men en helt anden udsendelse, "Lørdag i Ålborg", hun kom til at deltage i. Hun gav en opvisning i hurtigtegning, hvor hun skulle konkurrere med Jørgen Clevin – og overhalede ham med legende lethed – hvad der snart satte skub i efterspørgselen efter ”hende den lille tegnepige”. Desuden skulle hun synge et enkelt nummer – og valgte Gitte Hänning’s ”En fjortenårs pige” – den kunne jo ikke være mere aktuel. Alle optrædende blev akkompagneret af Anker Møller og hans "Miller Show" (som hun senere fik meget mere med at gøre, læs nedenfor) - et usædvanlig velspillende lokalt orkester, der rigtigt var i vælten i de år.
"Hvor var det dog herligt at synge sammen med ”rigtige” musikere, der vidste, hvad det drejede sig om" udbryder Ruth spontant!
I TV-sammenhæng blev det senere til en del optræden. Ud over "Lørdag i Ålborg" har Ruth optrådt på Københavner-Kanalen, VTV, TV Glad og TV2, Radiomæssigt har Ruth været repræsenteret på snart sagt samtlige af landets lokalradio-hitlister og i DR med titler fra sin LP-cd "Jeg fandt en sang et sted". Også i Norge har Ruth både optrådt live og i radiomedierne. Den massive pressedækning af Ruth i landets trykte medier finder du eksempler på i scrapbogen.

Ungdom:
Ind imellem - og sideløbende med sin undervisning - var der også tid til at passe publikum i det nordjyske. Og igen faldt tingene på plads for den populære sanglærke, der nu satsede på en hel-professionel karriere. Gaven kom i form af det anerkendte ensemble "MILLER SHOW", der nu turnérede med konceptet "Dansk Amatør Grand Prix" over hele landet og væltede i succes. "Miller Show"'s altoverskyggende og faste hovednavn på plakaten var pigernes hjerteknuser GUSTAV WINCKLER, og de trak altid fulde huse, hvor end de gav koncert. Ruth var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. "Miller Show'"s berømte kapelmester, Anker Møller, var i byen og hørte om den nu unge dame, der sang så dejligt, at han måtte se og høre hende (igen). Anker Møller kunne godt huske Ruth fra "Lørdag i Ålborg" for nogle år siden og blev igen så begejstret for det, han så og hørte, at han - stik mod sædvane og normalprocedure - børstede yderligere sangprøver og forestilling for orkestret mv. til side - og ansatte den unge kønne sangerinde per omgående.
Herefter blev Ruth det andet store solistnavn og trækplaster på "Miller Show"-plakaterne. Hun sang - som modvægt til Gustav Winckler - sine egne sæt, og byggede på denne måde hurtigt og effektivt sin fanskare op til det utrolige, set med hendes øjne. Hun gjorde ikke noget for det, siger hun - hun sang bare, "men det ville være løgn, hvis jeg sagde, at jeg ikke nød succesen", siger hun om dengang.

En lille anekdote fra "Miller Show"-tiden:
Det var efterhånden hver aften: Et bestemt sted i showet, hvor Ruth stod forrest på scenen sammen med Gustav Winckler og sang duetten "True love", brød publikum pludselig ud i jubel og latter. Ruth kunne ikke forstå det, for det var da ikke en sang, man ligefrem grinede til, og der var selvfølgelig også en forklaring, erfarede Ruth senere.
Mens hun stod og sang med Gustav, han i smoking, hun i flot selskabskjole med dyb udskæring, sneg bassisten sig op bag hende, kiggede hende over skulderen, ned i udskæringen, kiggede op og ud på publikum - og stak sigende to fingre i vejret. Ikke et øje var tørt i salen.
Da Ruth senere erfarede sammenhængen, forstod hun bedre - og syntes da også selv, det var sjovt.

Voksen:
Efter et par forrygende år i "Miller Show" søgte Ruth nye veje. Hun sang som solist i forskellige danseorkestre, og hun prøvede også kræfter med et decideret fast band, men var så småt begyndt at længes efter noget mere unikt.
Igen faldt der ikke kun en appelsin, men et guldæble i hendes turban, selv om det ikke så sådan ud til at begynde med.

Den blændende dygtige unge tyske pianist og kapelmester PETER LANGER var pludselig i forlegenhed for en sangerinde og søgte en sådan. Det skulle gå stærkt, for han skulle optræde - med sangerinde - på et stort etablissement i Ålborg allerede samme aften. Her kom Anker Møller til undsætning, idet "Miller Show" så småt var på vej til at lægge op.
Han anbefalede Ruth, der kom, sang - og sejrede.
Også privat kom de to - Ruth og Peter - snart til at swinge godt sammen. De dannede et fast par - og kørte dette parløb, indtil Peter i 1998 døde af cancer, alt for tidligt, i en alder af kun 59 år.

En lang og succesfuld karriere blev det til i duoen "RUTH & PETER". I 32 år bragte de musikken ind i folks hjerter og bevidsthed både ved store og små lejligheder. Det var i Danmark, så vel som i resten af Skandinavien. Ruth og Peter fik desværre aldrig udgivet nogen plader sammen, dertil var tiden for knap, for det var ikke tilbud, det skortede på. De var derimod flere gange med som indslag på dansk TV, og de spillede - bogstaveligt talt - også med i en af dansk films store succeser, "Carlo og Ester".

Når de ikke lå og rodede på landevejene i deres store Mercedes eller amerikaner-flydere, biltyper de begge var dybt fascinerede af, hyggede de sig i deres dejlige gamle bondehus ude på landet. Natur, bindingsværk og stråtagsidyl. Her slappede de to af sammen med deres hund, hest, fugle og katte, helt i pagt med naturen. Her hentede de styrke, her skabtes ideerne, og her pudsede de formen af, også i ægteskabet.

Restauratør:
I 1976 syntes de begge, at det kunne være sjovt og spændende at være deres egne og hinandens chefer. Og for at blive i branchen købte de restaurant "Sct. Michael´s Bar" i Slagelse og fik dermed foden under eget bord, som man siger. Sct. Michael´s Bar blev hurtigt indrettet som en hyggelig lille danserestaurant med ternede duge på bordene og solide krostole til at hvile karrossen i. Man kunne få en lille en til halsen, og man kunne også få en stor en til halsen. Når man ikke drak eller spiste håndmadder, kunne man prøve at danse, det var der også plads til, ligesom Ruth altid havde tid til at lytte til gæsternes store og små hverdagsproblemer og glæder. Hun er den fuldendte psykolog, siger vennerne - og retfærdig, siger hendes medarbejdere. Men intet varer jo evigt, og da Peter blev syg, lukkede de forretningen.
 
Enke:
Da Peter døde, fulgte en hård tid. Ruth kæmpede sig ud af den dybe sorg og det store savn med musikken i hånden og en stålsat vilje til at gøre, som Peter ville have ønsket og selv have gjort. Hun tog sig sammen og begyndte at tage jobs ind. Sammen med guitaristen Steen Joel, der tidligere var tredjemand hos Ruth og Peter, når de optrådte som trio, tog de enkelte selskabs-engagementer rundt omkring på Sjælland. Godt er godt, men efterhånden lød efterspørgslen på flere og flere solojobs med Ruth som aktør. Og DET kan Ruth, underholde.

Morgensang og børnepasning:
Men ind imellem dukkede der pludselig også et mere "borgerligt"  jobtilbud op. Hun synes, det kunne være skønt at passe børn. Hun blev ansat i skolepasningen på Helms Skole i Korsør. Det havde hun megen glæde af, og hun kan heller ikke lade være med at fortælle et par anekdoter fra dén tid: Når hun kom til skolen, blev hun mødt af glade ansigter: "Heeej Ruth!" - En dag, hvor Ruth var iført cowboybukser og kondisko, kom en lille pige hen til Ruth og spurgte. "Hvordan kan det være, at du har sådan nogle smarte sko på - når du er så gammel?" Gæt selv: Ruth var solgt. Børnene og tiden i pasningen inspirerede da også Ruth til noget tekst og musik som blev udgivet på single-cd'en: "Det var ikke mig".

Det var nu ikke børnepasning det hele. Det mest primære job på Helms Skole var måske morgenjobbet bag klaveret.
På Helms' holdes de gamle traditioner stadig i hævd. Hver morgen samles skolens lærere, elever og de forældre der har lyst, i skolens gymnastiksal til morgensang med Ruth bag klaveret. Et job, hun elsker og som hun stadig har den dag i dag. Ruth passer dog ikke børn mere - på grund af indtrufne omstændigheder (Se nedenfor - om bilulykken).

Det stille vand - den dybe grund:
At der bag Ruth Stentoft Gundersens stille og behagelige væremåde ulmer en ild, et temperament, der står mål med myten om hendes flammende røde hårpragt, kan komme bag på de fleste. Hun lever helt op til  ordsproget: "Det stille vand - den dybe grund": Meget kan hun bydes, men hvis det er uretfærdigt, klodser hun bremserne, og de skyldige mærker jorden ryste under sig, når orkanen raser - og er først igen trygge, når den har passeret. Dette nøje kontrollerede system er et must, når man som Ruth igrn driver egen virksomhed, og det startede hun i stor stil på igen i år 2000.

Ny trio:
Det skete på den måde, at musikeren Kaj-Ove Hyldahl (besøg hans musikersite) søgte en sangerinde og en sologuitarist til et cd- projekt:
Kaj-Ove, der er fysisk handicappet efter en ulykke og i dag sidder i kørestol, klagede sin nød til sin hjemmehjælper. Det gav omgående pote. Det viste sig, at hjemmehjælperen var - og er - nabo til Ruth. Der kom et møde og en sangprøve i stand, og Kaj-Ove Hyldahl antog efter prøven og uden yderligere betænkningstid sin nye sanger og keyboard-spiller. Guitaristen Steen Joel fulgte med i købet, og bandet "HYLDAHL, JOEL og STENTOFT" var en realitet.
Det var cd-udgivelsen "HJERTER AF GULD" også - fem måneder senere. Cd'en blev lanceret af pladeselskabet SWM der i et stort opsat TV2 reklame-fremstød og det der vistnok kaldes "direkt-marketing" - troede de.
SWM brugte firmaet "BJØRN TRADING" i Hobro som distributør. Desværre magtede distributøren Jan Bjørn Nielsen ikke at løfte opgaven, og hans forretning gik da også konkurs. Der stod så SWM - med håret i postkassen, en million kr. fattigere og ikke flere penge på kistebunden. Da den dynamiske Ruth hørte om alle disse trængsler, ville hun gerne hjælpe det trængte pladeselskab/forlag. Hun forhandlede med ledelsen, og resultatet blev at Ruth købte sig ind i forlaget, som således fik den tiltrængte økonomiske håndsrækning der var alt afgørende for overlevelse. Men alt det kan du læse i Spinning Wheel Music's profil.

Bilulykken:
Midt under indspilningen af "Hjerter af guld", gik det galt.
Ruth var på vej hjem til Boeslunde efter en hård dag i studiet. På Rennebjergvej, en smal landevej der ender i Boeslunde, dukkede der pludselig en modkørende, overhalende bilist. hen over en bakketop, op i hendes side af vejen - og med kurs direkte imod Ruth. Hun kunne intet stille op, og et frontalt sammenstød var uundgåeligt. Hendes Volvo stationcar blev fuldstændig smadret ved sammenstødet, og Ruth var kun få millimeter fra at blive dræbt på stedet.
Kun Volvoen reddede hendes liv, er hun sikker på. Redningsholdet måtte skære Ruth fri af vraget, og hårdt kvæstet blev hun kørt til Slagelse Sygehus og hasteopereret. Det blev til et langt ophold på intensivafdelingen.
 
Diagnose og skader:
Lille blødning bagest i hjernen, der gav synsforstyrrelser, svimmelhed og hukommelsestab, totalt og uhelbredeligt tab af hørelse på højre øre, brækket kraveben og samtlige ribben i højre side, både de forreste og bagerste, punkteret lunge i venstre side - og et lårben så brækket og smadret, at det måtte holdes sammen af et 40 centimeter langt stålsøm plus et støttesøm i hoften og to i knæet. Kort og godt: Samlesæt for avancerede læger.
Efter dette ufrivillige afbræk i produktionen af cd'en, begyndte Ruth på en målrettet og koncentreret genoptræning. Og lad mig tilføje: "De må være gjort af et særligt stof, de nordjyder" - for Ruth genfandt trods luftvejsskaden sin stemme i en forbavsende fart, og netop dét var god træning for den punkterede lunge.
Et lille halvt års forsinkelse af udgivelsen var det hele. Ingen havde troet på det, men sådan gik det altså. Sej pige!

Visitkort:
I dag kan Ruth skrive flere titler på visitkortet: Musiker, sanger, tegne- og billedkunstner samt pladeselskabsdirektør. Siden år 2000 er der sket en del på musikfronten. Det stoppede ikke med albummet "Hjerter af guld". Ruth begyndte også at skrive tekster og at komponere. Det gav sig udslag i en ny single'cd, "Den om ulykken". Så kom der et solo-album, "Jeg fandt en sang et sted" og derefter yderligere 3 single-cd'er.
Se meget mere om Ruths udgivelser: Klik på Diskografi i menuen.

Tegner og billedkunstner:
Ruths karriere som tegner og billedkunstner er et kapitel for sig selv,
det kan du se og læse mere om: Klik på menupunktet: Kunstneren

Mik-

 

PS.: Jeg kunne skrive og fortælle i timevis, men anbefaler at du selv går på jagt i den driftige piges (nu DAME's) liv, her på hjemmesiden.
Du kan finde meget mere om Ruth på:

www.ruthfest.dk

www.swmusic.dk

eller Ruths BLOG's som du finder links til på forsiden! Det er også spændende!